vrhunske vodne postelje, dobre vodne postelje, cenik vodnih postelj, prodaja vodnih postelj,
vrhunska vodna postelja, dobra vodna postelja, ugodna vodna postelja, vodna postelja
Vodne postelje uporablja 10.000 Slovencev. Vodna postelja zagotavlja zdravo spanje. Privoščite si vodno posteljo tudi vi.
Vodna postelja - Osnovne informacije Mnenja o vodnih posteljah. Zdravniki in zadovoljni uporabniki svetujejo vodne postelje.Članki na temo vodna postelja Informacije pred nakupom vodne postelje Odgovori na vaša vprašanja na temo vodna postelja Zanimivosti s področja vodnih postelj Gradivo za novinarje. Dovoljena objavja v slovenskih medijih.
 

 

 

Zdravniška mnenja o vodnih posteljah

 

prof. dr. sci . Janko Popovič, dr. med.
prof. dr. sci . Janko Popovič, dr. med.

ORTOPED SVETUJE
prof. dr. sci . Janko Popovič, dr. med.

Kot so pokazale preiskave pritiska v diskusu, pomeni ležanje na hrbtu z ohranjenimi krivinami hrbtenice najmanjšo obremenitev za diskuse. Pri obračanju v postelji (človek se med spanjem obrne tudi 30 do 40-krat), pa se mora takšna podlaga zopet spremeniti tako, da je pritisk ponovno enakomerno porazdeljen po vsem telesu. Pomembno je, da je tudi material, na katerem ležimo, iz snovi, ki ne zadržuje vlažnosti, ohranja pa toploto. Znoj mora ležišče oz. zgornja prevleka ležišča med ležanjem vpiti. Čez dan pa se mora ležišče osušiti, tako da zvečer ležemo v suho posteljo. Tem zahtevam dobro ustreza kakovostna vodna postelja. Razširjeno mnenje, da mora biti postelja trda je veljalo nekoč, ko smo poznali samo vzmetnice in žimnice. Še posebej je preživeta ideja, da se v posteljo daje lesena deska. Danes velja, da je boljše kot trdo takšno ležišče, ki se idealno prilagaja telesu in ki ga enakomerno podpira v vseh točkah. Tem željam se najbolj približa vodna postelja. Vodne postelje ustrezajo medicinskim zahtevam. Zato svetujemo ležanje in spanje na vodni postelji kot del preventive pred hrbteničnimi težavami, pri hrbteničnih bolnikih tako s težavami v vratni, ledveni ter preostali hrbtenici ter pri bolnikih, ki so prisiljeni dalj časa preležati v postelji ter pri tistih, kjer se bojimo preležanin (starejši ljudje, slabo pokretni, po okvarah živčevja, ohromljenosti in podobno).

 

Stanko Tominc, dr. med.,spec. fizikalne in rehab. medicine.
Stanko Tominc, dr. med.,spec. fizikalne in rehab. medicine

 

DELČEK MORJA V VODNI POSTELJI
Stanko Tominc, dr. med.,spec. fizikalne in rehab. medicine

Najlepše sanje, najlepša doživetja prinaša zibelka morja. Želiš si pričarati delček neskončnega oceana doma in ga ujeti v vodni postelji. Tako se vsako noč zaziblješ v toplo mehkobo tistega, brez česar ni življenja. To je voda. Takšni so moji občutki, ko tonem v spanec na vodni postelji. Zdravniki danes priporočamo ležišče, ki se prilagaja in prilagodi telesu, torej ne več trde postelje, ki lahko povzroča neprijeten občutek. Takim zahtevam idealno ustreza prav vodna postelja. Blagodejna toplota pospešuje neoviran pretok krvi, tako da se med spanjem sprostijo vse mišice, vezi in tkiva, ki podnevi vzdržujejo telesno aktivnost.

 

Dr. Vesna Plevnik-Vodušek.
Dr. Vesna Plevnik-Vodušek

PRŠICA HIŠNEGA PRAHU
Dr. Vesna Plevnik-Vodušek
 

Število bolnikov z alergijskimi boleznimi v zadnjih 30 letih nenehno narašča.
Ena od najpogostejših povzročiteljev alergije v zaprtih prostorih je brez dvoma pršica hišnega prahu. Pogoji za njeno preživetje so v razvitih deželah dosti ugodnejši. K temu prispeva način gradnje modernih hiš, klimatske naprave, ureditev prostorov (preproge, zavese, oblazinjeno pohištvo, rastline), nenazadnje pa tudi domači ljubljenčki (mačke, psi) katerih število zadnja leta v gospodinjstvih razvitega sveta narašča. Osnovni izvor pršice v stanovanjih so brez dvoma vzmetnice v spalnicah, saj te ponujajo najboljše pogoje za njeno preživetje in razmnoževanje: toploto, vlago in hrano. Pršico najdemo tudi v blazinah, odejah, talnih oblogah, preprogah, na oblazinjenem pohištvu, nahajajo se tudi na dlaki domačih ljubljenčkov, mačk in psov.

Najpomembnejši ukrep za zmanjšanje izpostavljenosti pršici hišnega prahu je ureditev postelje. Vzmetnica naj bo čimbolj nova, redno jo je potrebno sesati z globinskim sesalnikom oziroma s takšnim, ki ima vodni filter. Blazina in odeja naj bosta iz pralnih vlaken (peremo jih najmanj enkrat mesečno). Posteljnino je potrebno prati tedensko na 60°C ali več. Danes so na voljo posebne prevleke za vzmetnice, blazine in odeje, ki preprečujejo pršicam, da pridejo ven. Namesto klasičnih vzmetnic so na tržišču tudi vodne postelje, kjer se pršica hišnega prahu zagotovo ne zadržuje. Nadvložek nad njo pa mora biti seveda pralen (na 60°C ali več). Glede na število in majhnost pršic in njihovih iztrebkov jih je pršice praktično nemogoče povsem odstraniti iz stanovanja. Lahko pa njihovo število zelo omejimo in s tem preprečimo ali pa vsaj omilimo znake alergijskih bolezni.

 

dr. Srečko Bergant.
dr. Srečko Bergant

IZKUŠNJE NEKE HRBTENICE
dr. Srečko Bergant

Od dobrega stanja hrbtenice so najbolj odvisni naše počutje, naše zmogljivosti in naše zdravje. Naučiti bi se morali že v najzgodnejšem življenjskem obdobju, da je hrbtenica naš najpomembnejši telesni del, ki bi ga morali z znanjem in prizadevanjem negovati od rojstva do smrti. In kaj zahteva hrbtenica? Tek, plavanje, smučanje ji koristijo, toda zanjo je to premalo. Zelo je občutljiva na nepravilno sedenje pri mizi in zahteva ugoden položaj med spanjem. Vodna postelja je najboljša, ker hrbtenico enakomerno podpira, ne ovira krvnega obtoka, je topla, higienična in telesu s svojo izredno mehkobo omogoča najbolj ugoden, prijeten in zdrav položaj.

 

Karmen Jan, dr. med.
Karmen Jan, dr. med.
Specialist internist - pulmolog in alergolog
SODOBNE PRINCESE NA ZRNU GRAHA
Karmen Jan, dr. med.
Specialist internist - pulmolog in alergolog

Tako zaželena in priljubljena, pribežališče toplote, počitka, sanj in miru, lahko naša postelja dobesedno mrgoli od malih zverinic, ki pod mikroskopom izgledajo kot prazgodovinske pošasti.
Zaradi težav z dihali sem tudi sama napovedala vojno pršicam že pred leti. S pomočjo globinskega sesalca za prah, blazinami v zmrzovalni skrinji, posebnim posteljnim perilom, prevlekami za žimnico ( ne ravno najbolj v prid udobju) sem dobila marsikatero bitko. Vojne nikoli.
Potem sem se na enem od pohištvenih sejmov podrobneje seznanila s konceptom vodnih postelj. Popolnoma drugače od moje predstave kotaljenja na balonu, polnem vode, me je prilagodljiva počivalna podlaga, ki jo ponuja vodno jedro, popolnoma očarala. Posebej pa še dejstvo, da pršice v tem vodnem jedru nikakor ne morejo živeti. Prevleko z lahkoto odstranim in jo nesem v pranje ali kemično čiščenje.In še nekaj. Ob današnjem tempu življenja in številnih obremenitvah je še kako pomembno, da je tistih nekaj ur, ki nam jih je dano nameniti počitku, resnično kvalitetnih. Spočitost in sproščenost omogočata višjo zavzetost za delo in storilnosti, pozitivno razpoloženje in uživanje prostega časa. S tem je tudi kvaliteta življenja boljša, mi pa smo bolj prijazni in zadovoljni.

 

Milan Banko, dr. med. zasebni zdravnik Splošne medicine.
Milan Banko, dr. med. zasebni zdravnik Splošne medicine

IZKUSTVENO MNENJE O VODNI POSTELJI
Milan Banko, dr. med. zasebni zdravnik Splošne medicine

Sodim med ljudi, ki jih reklama zelo težko prepriča in verjamem šele, ko izdelek sam preiskusim. Do pred dvema letoma sem tako kot večina mojih kolegov verjel, da je le trdo ležišče tisto, ki je zdravju (predvsem) hrbtenice prijazno, motilo pa me je, da sem se vsako jutro iz približno take postelje dvigoval ali bolje rečeno pobiral ves polomljen in okorel. Tedaj sem se odločil za nakup vodne postelje . Vsi pomisleki in dvomi so že po nekaj nočeh povsem izginili, saj je bila kakovost spanca res neprimerljivo boljša, jutranja "polomljenost" pa je ostala le zoprn spomin. Na podlagi lastnih izkušenj lahko vodno posteljo toplo priporočam ne samo bolnikom s težavami - okvarami, temveč tudi vsem, ki si želijo zagotoviti zdrav in udoben spanec, čeprav še nimajo težav z zdravjem. Menim, da je zelo primerna tudi za odraščajočo mladino, ki zaradi nepravilne drže, neenakomerne rasti, neprimernih obremenitev - šolske torbe, vse prekmalu in prepogosto toži zaradi bolečin v hrbtu ter išče zdravniško in fizioterapevtsko pomoč.

 

Marjan Fabjan, dr.med. spec. pl. kirurg.
Marjan Fabjan, dr.med. spec. pl. kirurg

VODNE POSTELJE ZDRAVIJO PLASTIČNE KIRURGE
Marjan Fabjan, dr.med. spec. pl. kirurg

Po naključju sem izvedel za vodno posteljo in se pred dvema letoma odločil za nakup. Moje težave so tako rekoč izginile! Vodno posteljo svetujem vsem svojim pacientom v ordinaciji, ki imajo težave s hrbtenico. In mnogi so mi hvaležni za nasvet.

 

Ziljana Križaj, dr. med.Spec. gin.
Ziljana Križaj, dr. med.Spec. gin.

 

MNENJE O VODNI POSTELJI
Ziljana Križaj, dr. med.Spec. gin.

Za vodno posteljo sem se odločila zaradi jutranjih bolečin vzdolž hrbtenice in v sklepih. Sedaj na njej spim že 5 mesecev in lahko rečem, da sem zjutraj prijetno spočita, moji sklepi niso več trdi in tudi hrbtenica je prožna.

Temperaturo postelje si nastavim glede na zunanjo temperaturo. Postelja je prijetno topla, zato jaz kot nepopisna zmrznjenka z veseljem ležem vanjo. Tako svoje energije ne trošim za segrevanje ležišča. Hitreje zaspim in spanje je daljše.

 

Damjana Podberšič, dipl. fizioterapevtka.
Damjana Podberšič, dipl. fizioterapevtka
SPROSTITEV NA VODNI POSTELJI
Damjana Podberšič, dipl. fizioterapevtka

 

Nastanek slabe drže pogojujejo različni patogenski dejavniki, med katerimi je tudi vsakdanje ležišče. Fizična in psihična utrujenost največkrat izvirata iz prisilnega mirovanja, ki je prisotno pri statičnem delu na delovnem mestu, za računalnikom, v mehkem fotelju pred televizorjem in nenazadnje tudi na neergonomski postelji. Takšni položaji predstavljajo patološko biomehanično obremenitev celega telesa. Dobra telesna sprostitev je pogoj za duševno sproščenost. Vodna postelja nam zagotavlja telesno sprostitev, ki je nujen pogoj za duševno zdravje. V vodni postelji, kjer je telo v optimalni legi, se popolnoma sproščeno spremeni presnova v telesu, krvni tlak pade, upočasni se dihanje, ki postane lahkotnejše in globlje, notranji organi pa delujejo v harmoniji.

Na vodni postelji spim že štiri leta in jo iskreno priporočam vsem tistim, ki si želijo, da bi vsako jutro vstali z zavestjo, da njihovo telo zmore več kot le "prebroditi nov dan."

 

prof. dr. sc. Ivica Grbac .
prof. dr. sc. Ivica Grbac  

STROKOVNJAK ZA POSTELJE IN ZDRAVO SPANJE SVETUJE
prof. dr. sc. Ivica Grbac

Če želite glede vodne postelje jasen odgovor v obliki kratkega da ali ne, vas moram najprej spomniti na njegove tri glavne prednosti v primerjavi z navadno posteljo: 1. Pravilen položaj telesa - vsi pritiski na telo so enakomerno razporejeni. Višina vodnega ležišča (vsaj 15 cm) zagotavlja varnost in udobje. Ker ni nobenih točkastih obremenitev, se precej zmanjša tudi obračanje v postelji med spanjem. Hrbtenica je s tem razbremenjena. 2. Toplota vodne postelje omogoča, da telo ohranja toploto. Ta dodatna toplota zmanjšuje napor organizma, izenačuje dihanje in delovanje srca, sprošča mišice in omogoča globlji spanec in boljši počitek. 3. Vodna postelja je skoraj brez pršic, zato ponuja izjemne higienske razmere. Vsako telo se med spanjem znoji. Zaradi vgrajenega ogrevanja se zgornja prevleka vodne postelje čez dan povsem osuši. Zato je postelja vsak večer čista in suha. Raziskave so pokazale, da je v povprečni dve leti stari navadni postelji približno dva milijona živih in mrtvih pršic, ki se ob vsakem obratu v postelji spremenijo v neviden oblak prahu. Teh težav v vodni postelji ne boste imeli. Zaradi vseh navedenih dejstev so trije kratki DA za vodno posteljo najkrajši odgovor.

 

Branka Majerle, višja fizioterapevtka.
Branka Majerle, višja fizioterapevtka

 

HRBTENICA VAM BO HVALEŽNA
Branka Majerle, višja fizioterapevtka

Hrbtenica je najmanj obremenjena v vodoravni legi. Idealno razbremenitev hrbtenice v vodoravni legi nam ponuja vodna postelja. Pri vodni postelji je podpora telesa enakomerna in medvretenčne ploščice ostanejo v srednjem položaju, tako da je hrbtenica kar najbolj razbremenjena. Fizioterapevti priporočamo vodno posteljo, saj se prilega telesu, sproščajoče podpira hrbtenico zaradi toplote in blagega pritiska sili mišice in ligamente, da se sprostijo.

 

ing. Boris Čampa.
ing. Boris Čampa

RADIOSTEZIJSKE UGOTOVITVE
ing. Boris Čampa

ELEKTROMAGNETNO IN ELEKTRIČNO SEVANJE: Elektromagnetno in električno sevanje grelcev je zanemarljivo, na samem ležišču ga skoraj ni. Meritve električnega sevanja pokažejo, da ima sam grelec manj sevanja kot navaden električni vodnik. Obstaja pa tudi možnost, da se električni grelci med spanjem izklopijo, saj postelja zaradi dobre izolacije ne izgublja toplote. Pri izklopljenih električnih grelcih ni sevanja.

ZEMELJSKA SEVANJA: Vodna masa v vodni postelji zmanjšuje geološko neugodna mesta v spalnici. Vedeti moramo, da stoječa masa vode nima kinetične energije, ki je pogoj za škodljivo delovanje na človeka. Pri podzemeljskih vodnih tokovih, ki so običajno vir zemeljskega sevanja, gre za tekočo vodo, ki ima zaradi svojega premikanja določeno kinetično energijo, ta pa zaradi vsebnosti različnih delcev v vodi generira negativna zemeljska sevanja. Stoječa voda v vodni postelji nima nobenega negativnega sevanja. Vodna postelja je z radiostezijskega vidika neoporečen izdelek.

 

Paul Scheppeers, dr. med.
Paul Scheppeers, dr. med.

 

ZDRAVNIŠKO MNENJE O VODNI POSTELJI
Paul Scheppeers, dr. med.

Vodna postelja zagotavlja optimalno sprostitev hrbtenice in zmanjšanje pritiska na medvretenčne diske. Ležanje na ogrevani vodni postelji, kjer ima telo enakomerno podporo in je v pravilnem položaju, pomaga, da je mišična masa, ki veže hrbtenico, bolj fleksibilna in s tem zmanjšuje bolečine v hrbtenici. Moje zdravniško mnenje o vodni postelji: Toplo priporočam!


 

Dr. Smidt, glavni zdravnik Berchtesgadenske klinike.
Dr. Smidt, glavni zdravnik Berchtesgadenske klinike
MNENJE DR. SCHMIDTA - GLAVNEGA ZDRAVNIKA BERCHTESGADENSKE KLINIKE

"Vodna postelja je res fantastična. Moji pacienti se celo kregajo, kdo bo prvi ležal na njej."

To je povedal Dr. Schmidt, vodja zdravnikov v zahodno bavarski kliniki. Sam uporablja v svoji praksi vodne postelje s sistemom STRETCH-TOP že od leta 1993.
"Vsi, bodisi stari ali mladi, živimo v hudo stresnem svetu. Potrebujemo reden notranji počitek. Za večino je to noč v domači spalnici. Vodna postelja je idealna, ko se uležete nanjo, vaše telo takoj preplavi dobro počutje. Popolnoma se sprostite in resnično spočijete tako telo kot dušo, brez uporabe pomirjeval. Prijetna toplota, ki jo oddaja vodna postelja sprošča tudi mišice. To je najboljša priprava na masažo ali zdravljenje s fango terapijo. Fizioterapevti so ugotovili, da kratkotrajen počitek na vodni postelji poveča učinkovitost zdravljenja."

NEKAJ CITATOV IZ TUJINE

Vodne postelje imajo najboljšo površino za spanje. Dobrodejne lastnosti vodne postelje so toplota, nežno premikanje vode in dejstvo, da je telo popolnoma in enakomerno podprto.”

Dr. D. Silver, Santa Monika, Kalifornija

“Trda posteljna površina, ki telesa ne nosi enakomerno, hrbtenico prisili v nenormalno in neudobno lego. To povzroči pretiran pritisk na kite in mišice ter pripelje do bolečin v hrbtu.”

Dr. J. Silver, Santa Monica, Kalifornija

“Če telo leži na vodni postelji, voda prevzame delo mišic. Vodna postelja edina omogoča, da se sprostijo vse hrbtne mišice.”

Dr. Gaylen Johnson, Fresno, Kalifornija

Vodna postelja odločilno izboljša počutje. Telo nosi mnogo bolje kot navadna postelja. Toplota je pomemben element za sproščanje krčev.”

Dr. D. D. Stierwalt, Kimperly Chiropractic Clinic, Dawenport, Iowa

Vodne postelje so najbolj pomagale pacientom, ki so trpeli za bolečinami v spodnjem delu hrbta in drugim problemi.”

Dr. Merle Boyce, Bay Harbor Hospital, Torrance, Kalifornija

“Pacientka, ki je imela zelo boleč artritis, se je lahko že po tednu ležanja na vodni postelji sama obrnila in mirno prespala celo noč.”

V. J. Vorie, R. N. Clifton Springs Hospital

“Temu človeku sem predpisal cel program zdravljenja z vajami za raztegovanje in zdravili , poleg tega pa še vodno posteljo. Po enem tednu so bile njegove bolečine toliko manjše, da je moral zdravila vzeti le še sem in tja.”

Dr. D. Silver, Santa Monica, Kalifornija

“Ležanje na vodni postelji je bolniku nudilo bistveno večje udobje in spodbujalo kroženje krvi. Zato ga ni bilo potrebno tako pogosto obračati. Vodna postelja pacientovega gibanja skoraj ne ovira, tako da se pritisk na občutljive dele močno zmanjša.”

Dr. Merle Boyce, M. D., Bay Harbor Rehabilitation Center, Torrance, Kalifornija

“Za ljudi, ki zvečer že leta ne morejo zaspati ali jih muči nespečnost, je terapevtski učinek vodne postelje naravnost čudovit. V njej lažje zaspijo, spijo lahko tudi ob minimalnem zdravniškem zdravljenju, spijo dlje in bolj mirno, saj se ponoči ne zbujajo več. In ne nazadnje se zjutraj zbudijo spočiti in brez depresije.”

Dr. M. V. Kline

”90 vprašanih ljudi je poročalo o blagodejnem učinku spanja na vodnih posteljah.”

Dr. D. Stierwalt, Davemport, Iowa

“Kar zadeva preležanine pri pacientih, ki so priklenjeni na posteljo, vodne postelje običajne žimnice močno prekašajo. Posebej varuje kosti in neverjetno zmanjša pritisk površine.”

James A. Lilla, M. D., Standfort University Medical Center, Palo Alto, Kalifornija

“...pri ortopedskih problemih, večkratnih zlomih, problemih s hrbtenico, po operacijah, pri poškodbah medvretenčnih ploščic, močnih bolečinah, raku, negi starejših itd. Zaradi uporabe ogrevane vodne postelje smo v nekaterih primerih uspeli zmanjšati uporabo zdravil.Pozitiven je bil tudi vpliv na že prisotne bule.”

Dr. M. Boyce, D. M. Bay Harbor Hospital, Lomita, Kalifornija

 
Mnenja
MNENJA SLOVENCEV

ZDRAVNIŠKA MNENJA:

prof. dr. sci . Janko Popovič, dr. med.

Stanko Tominc, dr. med.

Dr. Vesna Plevnik-Vodušek

Dr. Srečko Bergant

Karmen Jan, dr. med.

Milan Banko, dr. med.

Marjan Fabjan, dr.med. spec. pl. kirurg

Ziljana Križaj, dr. med.Spec. gin.

Damjana Podberšič, dipl. fizioterapevtka

prof. dr. sc. Ivica Grbac

Branka Majerle, višja fizioterapevtka

ing. Boris Čampa
.
 
 
Zanimive povezave:
vodne postelje Lectus , www.vodne-postelje.si , cenik vodnih postelj , spalnice v Sloveniji , pohistveni saloni , bolecine v krizu , www.najdi.si , www.google.com , www.wasserbetten.at , www.aqua.ch , www.google.com , www.vzglavniki.si

     
Vaše pripombe in komentareje nam lahko sporočite tukaj.
(C) Copyright 2003, www.vodne-postelje.com, Vse pravice pridržane
0000
Vodne postelje uporablja 10.000 Slovencev. Vodna postelja zagotavlja zdravo spanje. Privoščite si vodno posteljo tudi vi.